Chałabała

09:37

Bardzo łatwa w przygotowaniu chałka.

Składniki:                                

  • 35 g świeżych drożdży;
  • 200 ml mleka;
  • 200 ml ciepłej wody;
  • 100 g cukru;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 kg mąki;
  • 3 jajka;
  • 100 g roztopionego masła.



Przygotowanie:
     Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem. Ciasto powinno być bardzo dobrze wyrobione przez około 10 minut. Ja z powodu braku czasu poszłam na łatwiznę i wsypałam wszystkie składniki do automatu, wydłużając odrobinę czas wyrabiania ciasta. Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto potrzebuje około dwóch godzin, aby podwoić swoją objętość. Najlepiej przykryć je wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce. Masę powinniśmy odgazować w fazie wzrostu wbijając w nią pięść. 
    Po dwóch godzinach ciasto dzielimy na 8 części i zaplatamy z nich 2 warkocze. Wkładamy do formy, ale można też piec bezpośrednio na posmarowanej tłuszczem blasze. Warkocze po raz kolejny odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
 Pieczenie:
   Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 35 minut. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować roztrzepanym jajkiem, aby nadać mu delikatny połysk.


Ciasto w fazie wzrostu
Warkocz przed wstawieniem do pieca
Kromka z musem jabłkowym


You Might Also Like

2 comments

  1. Zrobiłam i naprawdę jest pyszna, zwłaszcza ciepła z masłem:) polecam

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images