Żyto, żyto, żyto

21:26

Dzisiaj chleb żytni na zakwasie z dodatkiem sezamu i słonecznika.
Jest to chleb pełnoziarnisty.

Przed włożeniem do piekarnika

Składniki:


Zaczyn zakwasowy:
  • 100g mąki pszennej razowej;
  • 80g wody;
  • 40g dość gęstego, aktywnego żytniego zakwasu.


Ciasto właściwe:

  • 300g mąki pszennej razowej typ 1850;
  • 100g mąki żytniej razowej typ 2000;
  • 10g śruty orkiszowej;
  • 280g wody;
  • 1 łyżka soli;
  • zaczyn;
  • 1/3 szklanki nasion.


 Wszystkie składniki  mieszamy i wyrabiamy przez 10 minut.
Formujemy kulę i zostawiamy na 90 minut do fermentacji w ciepłym miejscu. Tym razem użyłam koszyka do chleba. Ściereczkę dokładnie obsypujemy mąką i wkładamy kulę do wyściełanego koszyka. Odstawiamy do wyrastania na minimum 2-3 godziny. Moje ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięty chleb wyrzucamy na obsypaną mąką łopatę, nacinamy według uznania. Pieczemy z parą przez 30-35 minut w temperaturze 230 st. C. Parę uzyskałam poprzez wysypanie kostek lodu na dno piekarnika.

Koszyk do wyrastania chleba

Trzy godziny oczekiwania...

Chleb z bardzo z chrupiącą skórką!



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images