Żyto, żyto, żyto
21:26Dzisiaj chleb żytni na zakwasie z dodatkiem sezamu i słonecznika.
Jest to chleb pełnoziarnisty.
Przed włożeniem do piekarnika |
Składniki:
Zaczyn zakwasowy:
- 100g mąki pszennej razowej;
- 80g wody;
- 40g dość gęstego, aktywnego żytniego zakwasu.
- 300g mąki pszennej razowej typ 1850;
- 100g mąki żytniej razowej typ 2000;
- 10g śruty orkiszowej;
- 280g wody;
- 1 łyżka soli;
- zaczyn;
- 1/3 szklanki nasion.
Formujemy kulę i zostawiamy na 90 minut do fermentacji w ciepłym miejscu. Tym razem użyłam koszyka do chleba. Ściereczkę dokładnie obsypujemy mąką i wkładamy kulę do wyściełanego koszyka. Odstawiamy do wyrastania na minimum 2-3 godziny. Moje ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięty chleb wyrzucamy na obsypaną mąką łopatę, nacinamy według uznania. Pieczemy z parą przez 30-35 minut w temperaturze 230 st. C. Parę uzyskałam poprzez wysypanie kostek lodu na dno piekarnika.
Koszyk do wyrastania chleba |
Trzy godziny oczekiwania... |
Chleb z bardzo z chrupiącą skórką! |
0 comments