Chałabała
09:37Bardzo łatwa w przygotowaniu chałka.
- 35 g świeżych drożdży;
- 200 ml mleka;
- 200 ml ciepłej wody;
- 100 g cukru;
- 1 łyżka soli;
- 1 kg mąki;
- 3 jajka;
- 100 g roztopionego masła.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem. Ciasto powinno być bardzo dobrze wyrobione przez około 10 minut. Ja z powodu braku czasu poszłam na łatwiznę i wsypałam wszystkie składniki do automatu, wydłużając odrobinę czas wyrabiania ciasta. Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto potrzebuje około dwóch godzin, aby podwoić swoją objętość. Najlepiej przykryć je wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce. Masę powinniśmy odgazować w fazie wzrostu wbijając w nią pięść.
Po dwóch godzinach ciasto dzielimy na 8 części i zaplatamy z nich 2 warkocze. Wkładamy do formy, ale można też piec bezpośrednio na posmarowanej tłuszczem blasze. Warkocze po raz kolejny odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 35 minut. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować roztrzepanym jajkiem, aby nadać mu delikatny połysk.
Ciasto w fazie wzrostu |
Warkocz przed wstawieniem do pieca |
Kromka z musem jabłkowym |
2 comments
Zrobiłam i naprawdę jest pyszna, zwłaszcza ciepła z masłem:) polecam
OdpowiedzUsuńfanie , że się udała i smakowała ;
Usuń