Sezonowy pasztet ziołowy. Cukinia i spółka.

20:25








Witam!
Dzisiaj przepis na bardzo aromatyczny pasztet.


składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cukinia
2 cebule
zioła ( świeża bazylia, tymianek, majeranek, czosnek niedźwiedzi)
1/3 szklanki pestek słonecznika
2 jajka
sól i pieprz

Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zielona gotuje się dłużej. Cukinię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do niej cebule i dusimy na małym ogniu. Wszystkie składniki mieszamy razem z z posiekanymi ziołami i jajkiem. Przekładamy do formy i pieczmy 30-40 minut.

You Might Also Like

9 comments

  1. Bardzo lubię pasztety warzywne bo nie wymagaja dodatkowego towarzystwa, są sycące a po podgrzaniu moga posłużyć za treściwy obiad. Powyższy prezentuje się pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne, musi być pyszne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia cukinii nierówna - czy możesz podać wagę (mniej więcej, oczywiście) Twojej cukinii? :) Albo ilość już startej, albo cokolwiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wagowo nie wiem. Wielkość butelki 0,5 l. Im wiecej cukini tym pasztet będzie bardziej wilgotny ;]

      Usuń
  4. Dzięki za odpowiedź, pewnie niebawem wypróbuję Twój przepis :))

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images