Bułki słonecznikowe
14:19Przepis banalnie prosty. Efekt końcowy to 12 pysznych bułeczek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 szklanki mąki razowej;
- 1 i 1/2 szklanki wody;
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oliwy lub oleju,
- nasiona słonecznika.
Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich łyżkę wody i dodać do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę zagnieść ciasto. Powinno się delikatnie kleić do rąk.
Dodać 2 łyżki ziaren słonecznika, wgnieść je w ciasto. Przełożyć do miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania.
Ciasto w fazie wyrastania. |
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać je w nasionach słonecznika i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Bułeczki gotowe do pieczenia. |
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika, na dno piekarnika wsypując ok. 1/2 szklanki kostek lodu*.
Piec ok. 12-15 minut. Jeśli słabo się rumienią (choć to są bułki z cyklu tych raczej bladych), można włączyć termoobieg (temp. 190 st C) i dopiekać ok. 5 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Gotowe! |
Przepis zaczerpnięty z Pracowni Wypieków. Autor: Liska.
0 comments