Wiemy, co jemy

08:34


Nowa kampania dotycząca tego jak jeść z głową, zdrowo, a zarazem smacznie. Zatem mówimy stop żywności genetycznie modyfikowanej i faszerowanej chemią. Wybierajmy sprawdzoną żywność, aby nie eksperymentować na bliskich.W krajach europejskich rynek żywności ekologicznej stanowi przeciętnie około 2,5% całego segmentu spożywczego. Czy wiemy co jemy i czym są certyfikaty ekologiczne? Czy wiemy jakie maja znaczenie oraz czy warto kupować takie produkty?

Zasady na których opiera się rolnictwo ekologiczne:

  • zdrowotność,
  • ekologia,
  • sprawiedliwość,
  • troska o środowisko

Czym jest żywność ekologiczna?

"To żywność, która posiada certyfikaty pochodzenia ekologicznego. Te oznaczenia gwarantują nam – konsumentom, że dany produkt jest wolny od pestycydów, sztucznych hormonów, nawozów, konserwantów i sztucznych barwników. To także produkt, który nie był modyfikowany genetycznie (wolny od GMO). Na opakowaniu żywności ekologicznej musi znajdować się numer certyfikatu oraz nazwa firmy atestującej."

Naprawdę warto wyszukiwać produkty ekologiczne, maja one ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, a ich szkodliwość dla środowiska jest ograniczana do minimum. Żywność ta to niekoniecznie produkty z wyższej półki cenowej w sklepie. Można znaleźć wiele rolników którzy prowadzą niewielkie pola uprawne i chętnie odsprzedają część swoich zdrowych plonów.Nie tylko warzywa i owoce. My kupujemy także wiejskie jajka wolne od hormonów i antybiotyków a także oleje tłoczone na zimno, mąkę, przetwory mleczne, miód z zaprzyjaźnionych gospodarstw ekologicznych Dla mieszkających na wsi świetną perspektywą jest własny ogród. Zajęcie pracochłonne, ale dające ogromną satysfakcję i pewność tego co jemy!  



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images