Rankiem tylko wrzuć do pieca
19:31składniki
500g mąki pszenna typ 750350g wody
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Jedna z opcji na ciepły chlebek śniadaniowy bez wstawania o 5 rano aby wszystko przygotować.Ciasto zagniatamy wieczorem. Lnianą ściereczkę obsypujemy mąką. Przekładamy na nią ciasto i wkładamy do koszyka lub miski. Przykrywamy ciasto i wkładamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Mój chleb został wrzucony do nagrzanego garnka żeliwnego. Nie podaję dokładnej temperatury ponieważ mój piekarnik nie posiada regulacji. Pieczemy 45 minut.
2 comments
Ciekawe fałdy ma Twój bochenek, przez co wygląda bardzo rustykalnie;)
OdpowiedzUsuńChyba pora robic miejsce w lodowce :)
OdpowiedzUsuń