Pszenny słonecznikowy

21:47


300g mąki pszennej
400g maki pszennej razowej
50g aktywnego zakwasu żytniego
400 ml wody
10g drożdży
1 łyżka soli
 ziarna słonecznika


 Ciasto zagniatamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do koszyka lub formy i odstawiamy na kolejną godzinę. Posypujemy słonecznikiem i mąką. Pieczemy 30-45 minut. Poniższy chleb został upieczony w garnku żeliwnym. Wrzucony do nagrzanego garnka. Pieczony 40 minut łącznie. 20 minut pod przykryciem a następnie dopiekany bez przykrywki.

You Might Also Like

3 comments

  1. Śliczny bochenek;) Z cudownymi pęknięciami, które tak uwielbiam w chlebach domowych;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, a co robisz, by chleb nie przywierał do blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jęśli pięke w garnku to nie smaruje ani nie posypuje. W nagrzanym garnku chleb poprostu nie przywiera. Jeśli jest to keksówka to smaruje olejem. Jeśli blacha na którą wyrzucam okrągły bochenek to staram sie ją posypać otrębami lub płatkami.

      Usuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images