Witnicki chleb na ciemnym piwie
20:48inspirowany przepisem Jima Laheya.
260 ml ciemnego Witnickiego piwa
360 ml wody
900 g mąki pszennej
3 łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce. Najlepiej zrobić to wieczorem aby chleb upiec następnego dnia. Ciasto nie potrzebuje wyrabiania ani ugniatania. Wystarczy odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Rano ciasto składamy na pół i odkładamy do wyrastania. Moje wyrastało 40 minut w koszyku dobrze obsypanym mąką. Ciasto upiekłam w garnku żeliwnym dzięki czemu miało bardzo chrupiącą skórkę. 30 minut pod przykryciem a następnie dopiekałam do momęntu uzyskania rumianego koloru.
260 ml ciemnego Witnickiego piwa
360 ml wody
900 g mąki pszennej
3 łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
0 comments