Leniuch
08:28składniki
600g mąki pszennej
50g mąki żytniej
50g płatków owsianych
400 g wody
15g drożdży
3 łyżki miodu
1 łyżka soli
4 łyżki siemia lnianego
Leniuch po trzykroć. Po pierwsze ziarna lnu. Po drugie z lenistwa wsypałam wszystko razem do automatu od wypieku chleba i pomyślałam co będzie to będzie. Po trzecie zapomniałam o nim więc wyrastał długo i leniwie. Przybliżony czas wyrastania 4-5 godzin. Czas pieczenia to 40 minut. Smacznego!Siemię lniane zawartość w 100g produktu
witamina B6 0,47mg (33%)*
Tiamina 1,64mg (149%)*
Niacyna (wit PP) 8mg (50%)*
Potas 813mg (41%)*
Magnez 392mg (104%)*
Żelazo 5.7mg (41%)*
Cynk 4.3mg (43%)*
Wapń 255mg (32%)*
(%)* dziennego zapotrzebowania
4 comments
Piękny, rustykalny bochen;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny ten leniuch:)
OdpowiedzUsuńSmakowity bochen :)
OdpowiedzUsuńLeniuch znakomity :-) Podobają mi się zdjęcia...takie rustykalne i domowe...
OdpowiedzUsuń