Konfitura rabarbarowo fiołkowa

16:18



konfitura z fiołków dżem z fiołków




składniki
6 łodyg rabarbaru
1/3 szklanki fiołków
1 jabłko
  cukier

Wyżej wymienione składniki wystarczają na jedną małą porcję czyli dwa słoiczki. Idealne do naleśników, ciasteczek lub jako konfitura na deser. Pomysł aby dodać fiołki powstał dzięki temu, iż było ich zbyt mało na samodzielną konfiturę fiołkową. Marmolada rabarbarowa posiada bardzo specyficzny smak a fiołki nadają jej słodko różowy  kolor. Rabarbar należy pokroić w małe kostki i dusić wraz z jabłkiem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać wywar z fiołków. Fiołki zalać gorącą wodą i odczekać przynajmniej godzinę aż puszczą kolor.  Gotowy wywar wraz z cukrem dodajemy do konfitury i nadal gotujemy. Z czasem konfitura zgęstnieje. Cukier dodajemy do smaku. Ja dodałam 1/3 szklanki ze względy na intensywnie kwaśny smak. Gotowe smarowidło posiada niebanalny wiosenny smak.

You Might Also Like

4 comments

  1. Bardzo ciekawy pomysł.
    Pozdrawiam kwiatowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest już rabarbar albo w miejscu, gdzie mieszkasz jest?:) Albo to materiały archiwalne?:) Zapraszam do dodania przepisu do akcji:) http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/rabarbar-zbieramy-przepisy-przed-sezonem Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to musi obłędnie smakować.
    warto usunąć weryfikację słowną

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images