Konfitura rabarbarowo fiołkowa
16:18składniki
6 łodyg rabarbaru
1/3 szklanki fiołków
1 jabłko
cukier
Wyżej wymienione składniki wystarczają na jedną małą porcję czyli dwa słoiczki. Idealne do naleśników, ciasteczek lub jako konfitura na deser. Pomysł aby dodać fiołki powstał dzięki temu, iż było ich zbyt mało na samodzielną konfiturę fiołkową. Marmolada rabarbarowa posiada bardzo specyficzny smak a fiołki nadają jej słodko różowy kolor. Rabarbar należy pokroić w małe kostki i dusić wraz z jabłkiem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać wywar z fiołków. Fiołki zalać gorącą wodą i odczekać przynajmniej godzinę aż puszczą kolor. Gotowy wywar wraz z cukrem dodajemy do konfitury i nadal gotujemy. Z czasem konfitura zgęstnieje. Cukier dodajemy do smaku. Ja dodałam 1/3 szklanki ze względy na intensywnie kwaśny smak. Gotowe smarowidło posiada niebanalny wiosenny smak.
4 comments
Bardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam kwiatowo:)
Jest już rabarbar albo w miejscu, gdzie mieszkasz jest?:) Albo to materiały archiwalne?:) Zapraszam do dodania przepisu do akcji:) http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/rabarbar-zbieramy-przepisy-przed-sezonem Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTak już jest! ;]
OdpowiedzUsuńale to musi obłędnie smakować.
OdpowiedzUsuńwarto usunąć weryfikację słowną