Smak dzieciństwa
21:11składniki
1/2 kg mleka w proszku
1 kostka masła
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
olejek śmietankowy
Blok czekoladowy mój ulubiony smakołyk sprzed lat. Wykonanie banalne a czas przygotowania to zaledwie 10 minut. Efekt to przepyszna domowa czekolada o zapachu PRLu. Wzbogacona czym dusza zapragnie. U nas klasycznie czyli herbatniki, rodzynki, orzechy, migdały. Masło, wodę i cukier podgrzewamy w małym garnku dokładnie mieszając. Dodajemy kakao i olejek. Stopniowo wsypujemy mleko i ucieramy aby uzyskać gładką masę. Na koniec dodajemy bakalie i przelewamy do formy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gotowe!
1 comments
przepis bardzo fajny - dodałam trochę więcej kakao niż w przepisie i wyszła mi "prawie" gorzka czekolada z bakaliami:)
OdpowiedzUsuń