Pszenno żytni
09:27zaczyn
50 g zakwasu żytniego
120 g mąki żytniej
100 g wody
ciasto właściwe
350 g wody
750 g mąki pszennej razowej
3 łyżki syropu klonowego
Zaczyn należy przygotować 12 godzin wcześniej. Następnie wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy aby ciasto wyrosło. Przykrywamy ściereczka i czekamy 2 godziny. Formujemy bochenek, ja włożyłam ciasto do koszyka, obficie obsypałam mąką Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut.
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 comments
Piękny bochenek;) Wygląda na taki z chrupiącą skórką;)
OdpowiedzUsuń