Pszenno żytni

09:27


zaczyn
50 g zakwasu żytniego
120 g mąki żytniej
100 g wody

ciasto właściwe
350 g wody
750 g mąki pszennej razowej
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży


Zaczyn należy przygotować 12 godzin wcześniej. Następnie wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy aby ciasto wyrosło. Przykrywamy ściereczka i czekamy 2 godziny. Formujemy bochenek, ja włożyłam ciasto do koszyka, obficie obsypałam mąką Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut.



You Might Also Like

1 comments

  1. Piękny bochenek;) Wygląda na taki z chrupiącą skórką;)

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images