Chleb pszenno-żytni

20:39

 100 g zakwasu żytniego
 100 g mąki pszennej razowej
 100 g wody

 Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin.

 Następnie dodajemy:

 100 g mąki żytniej chlebowej typ 1850
 100 g mąki żytniej chlebowej typ 750
 400 g mąki pszennej
 250 g wody
 10 g świeżych drożdży
 1 łyżka soli


Ciasto zagniatamy, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po godzinie ponownie formujemy kulę, posypujemy mąką i wkładamy do koszyka aby wyrosło. Minimalny czas to 40 minut. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnia. Pieczemy 30 minut. Konsystencja masy chlebowej pozwala na wypiek bez formy ponieważ ciasto jest dość zbite.

You Might Also Like

3 comments

  1. chciałabym taki na śniadanie ;p
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Brakuje mi istotnej informacji. Do jakiej temperatury ma być nagrzany ten piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mialam regulacji temperatury w piecyku.

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images