buraczki
08:12Buraczki Beta vulgaris |
Zdrowo i zimowo: buraczki, barszczyk, surówka z buraka. Warzywo sezonowo typowo jesienno-zimowe, u nas królowało w lutym. Burak pobudza apetyt, jest łatwostrawny i odświeżający. Zawiera dużo żelaza, więc bez wątpienia wskazany w diecie bezmięsnej. Znana wszystkim ćwikła z chrzanem poprawia pracę wątroby, odkwasza i ułatwia trawienie. Spożycie buraczka wskazane jest przy anemii oraz deminarelizacji organizmu.
Nalepiej jeść je na surowo. Sok z buraczka lub surówka z jabłkiem, która ma bardzo różowy kolor i z pewnością zachęci nie jednego malucha do jedzenia, tym bardziej, że posiada bardzo słodki, naturalny smak. Zapaleńcy buraczanych smaków mogą przygotować z buraków kawę. Wystarczy odpowiednio wysuszyć je w piecu i lekko przypalić, a następnie zmielić.
Przypisy:
"Leksykon Zdrowia" Apteka Natury - Jadwiga Górnicka
0 comments