Truskawki zapiekane pod jogurtową pierzynką
20:02składniki
ciasto
250 g mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki śmietany
3/4 kostki masła
masa jogurtowa
1/2 szklanki mąki
2 jajka
100 g cukru
1 mały jogurt naturalny
Sezon truskawkowy zaczął się na dobre. Dzisiaj na moim stole zagościła tarta truskawkowa. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Czas przygotowania to zaledwie 15 minut plus pieczenie. Mąkę zagniatamy z masłem, cukrem i śmietaną. Gotowym ciastem wykładamy tartę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie kroimy truskawki i przygotowujemy masę jogurtową. Jajka, jogurt, cukier i mąkę ucieramy na gładką masę. Na podpieczonym cieście układamy truskawki, zalewamy jogurtową masą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
5 comments
Cudowne! Na pewno spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny:) a te truskawki w doniczce to dopiero muszą smakować.Cieszę się również ,że zajrzałaś do mnie i mnie bardzo zaciekawiłaś tym majonezem ze słonecznika.Czy masz na blogu przepis ? czy może podpowiesz jak zrobić ?:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj wieczorem umieszcze go na blogu. ;] pozdrawiam
UsuńAle apetycznie wygląda! i ten wyciekający soczek! MNIAM!
OdpowiedzUsuń