Rodzynek
21:07składniki
500g mąki pszenna typ 750
350g wody
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki rodzynek
Bardzo aromatyczny i smaczny chlebek. Czas wyrastania to 6 godzin, czas pieczenia 40 minut.
Ciasto wyrabiamy na gładką masę a następnie dodajemy rodzynki i odrobinę cynamonu. Odstawiamy na kilka godzin aby wyrosło. Następnie przekładamy do miski lub koszyka wyłożonego ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Chleb piekłam w garnku żeliwnym w temperaturze 200 stopni.
4 comments
Z rodzynkami musi bosko smakować, chyba zapisze i zrobie:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować.
OdpowiedzUsuńpiękny bochenek :-)
OdpowiedzUsuńDo takiego z rodzynkami to chyba kanapeczki na słodko będą tu pasować?
OdpowiedzUsuń