Rodzynek

21:07

rodzynkowy chleb





składniki
500g mąki pszenna typ 750
350g wody
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki rodzynek


Bardzo aromatyczny i smaczny chlebek. Czas wyrastania to 6 godzin, czas pieczenia 40 minut. 
Ciasto wyrabiamy na gładką masę a następnie dodajemy rodzynki i odrobinę cynamonu. Odstawiamy na kilka godzin aby  wyrosło. Następnie przekładamy do miski lub koszyka wyłożonego ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Chleb piekłam w garnku żeliwnym w temperaturze 200 stopni.

You Might Also Like

4 comments

  1. Z rodzynkami musi bosko smakować, chyba zapisze i zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takiego z rodzynkami to chyba kanapeczki na słodko będą tu pasować?

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images