Jak zrobić ziołowe kostki smaku.

20:26







Suszenie nie jest jedyną alternatywą dla utrwalania ziół wyhodowanych na parapecie lub w ogrodzie. Jeśli macie ich naprawdę dużo i chcielibyście zachować ich smak na zimę, to ta propozycja jest dla was. Zioła należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie drobno posiekać, wymieszać z odrobiną wody i napełnić nimi foremki do lodu. Po kilku godzinach gotowe już kostki zamykamy w woreczkach foliowych. W ten sposób można również przechowywać natkę pietruszki lub koperek. Mrożone zioła zachowają nie tylko aromat, ale i kolor. Wystarczy tylko wyjąć kostkę i wrzucić do zupy. Smaki kostek zależą od nasze fantazji, można je łączyć w aromatyczne mieszanki.




You Might Also Like

9 comments

  1. świetny pomysł!!!!! z chęcią z niego skorzystam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny sposób :) Ja tradycyjnie zioła siekam i zamykam w dobrze zakręconym słoiku i chowam do zamrażarki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robię dokładnie tak samo:)

      Usuń
    2. w słoiczki zamykałam koperek. Zioła które używam czasami zawsze w kostkach aby nie narażać na ciągłe rozmrażanie przy wyjmowaniu słoika. ;]

      Usuń
  3. Dziękuję za udział w akcji Festiwal Liścia. Poproszę jeszcze o dodanie banerka na stronie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł...Zanotowany:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Heya i'm for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

    my web-site ... radiosurgery

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images