Domowy syrop na przeziębienie czyli stokrotka i mniszek lekarski

20:40







Witam!
    Dzisiaj zdradzę wam jak samodzielnie przygotować syrop na przeziębienie i kaszel. Bardzo przyjemny w smaku. Można pić go profilaktycznie w jesienno zimowe wieczory. Na początek zbieramy kwiaty. Ważne aby zbierać je wczesną porą i zadbać o to aby były świeże. Podstawą syropu są kwiaty mniszka lekarskiego a dodatkiem koszyczki stokrotki. 
   Stokrotka to kwiat z czarodziejskiego ogrodu Frei, bogini miłości, ogniska domowego i szczęścia.Koszyczki kwiatowe zawierają garbniki, flawonoidy, śluzy, saponiny, kwasy organiczne, żywice i sole mineralne. Kwitnienie stokrotki przypada na okres od kwietnia do sierpnia. To najlepszy czas na zbiór jej liści i kwiatów, gdyż właśnie wtedy znajduje się w nich najwięcej substancji farmakologicznie czynnych. W medycynie ludowej napary z kwiatu stokrotki używano do leczenia gorączki, krwawień z płuc i układu moczowego. Wywar lub syrop stokrotkowy można stosować przy stanach zapalnych dróg oddechowych, gdyż pobudza ona wydzielanie śluzu oskrzelowego. Wykazuje również działanie oczyszczające z toksyn i produktów przemiany materii zwiększając ich wydalanie.
   Mniszek bogaty jest w sole mineralne (potas, żelazo, miedź, molibden, cynk, krzem), witaminy (C, z grupy B, kwas foliowy). Enzymy zawarte w tej roślinie wpływają na organizm ogólnie biostymulująco podobnie jak aloes czy żeń-szeń.
    Kwiaty należy dokładnie oczyścić i usunąć zielone części, zalać litrem wody i gotować pod przykryciem kilka minut. Lub zalać wrzątkiem i zostawić na noc .Gdy pozbędziemy się kwiatków wywar wlewamy do garnka i dodajemy cukier. Całość ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy przez dwie godziny na wolnym ogniu. Syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy dnem do góry.

składniki: 
300 kwiatów mniszka lekarskiego
1 szklanka stokrotek
1 kg cukru
2 cytryny
kilka listków świeżej melisy
1 litr wody



Żródło ciekawostek kwiatowo ziołowych http://naturalna-bianka.blogspot.com

You Might Also Like

4 comments

  1. Ciekawy ten syropek. Zawsze robiłam tylko z samych mniszków. Szkoda, że u nas nie ma stokrotek.

    Pozdrawiam serdecznie,
    i proszę o wstawienie banerka akcji
    "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu",
    (wpis już dodałam)

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Adi, Twoje zdjęcia są niezwykle klimatyczne i bardzo niepowtarzalne! Podoba mi się bardzo, że korzystasz w swych przepisach z naszych produktów, darów lasu i własnoręcznie wyhodowanych plonów. Będę tu zaglądać z ogromną przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny tekst! więcej przydatnych info na temat domowych sposobów na przeziębienie możesz znaleźć na stronie http://pytajozdrowie.pl/

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images