Podwieczorek nie tylko dla niemowlaka

09:28


Pyszna przekąska z kaszy jaglanej. Bogata w żelazo i witaminy. Wyśmienita na deser w sezonie jesienno zimowym kiedy trudno o świeże owoce. Jest to jeden z wielu przykładów , że bezmięsna dieta dziecka może być smaczna, zdrowa i różnorodna. .
Mówimy NIE słoiczkowym papkom!

składniki:
kasza jaglana
suszone śliwki
suszone morele
 (porcję dostosowujemy do wieku i apetytu dziecka)

Kaszę jaglana dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą a następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się gorzkawego posmaku. Gotować na wolnym ogniu 15 minut. Zostawić pod przykryciem. Dodać posiekane śliwki i morele i zmiksować. Nie dosładzamy bo śliwki i morele nadają słodki owocowy posmak. Deser jest bogaty w żelazo i witaminę B6.

Kasza jaglana 
Wartość odżywcza w 100g produktu 
Wartość energetyczna 1449kJ (342kcal) 
Białko 10,5g 
Tłuszcz 2,9g 
Węglowodany 68,4g 
Błonnik 3,2g 
Tiamina (wit. B1) 0,73mg (52%)* 
Ryboflawina (wit. B2) 0,38mg (24%)* 
Witamina B6 0,75mg (38%)* 
Fosfor 240 mg (30%)* 
Żelazo 4,8 mg (34%)* 
Magnez 10 mg (33%)*






You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images