Podwieczorek nie tylko dla niemowlaka
09:28Pyszna przekąska z kaszy jaglanej. Bogata w żelazo i witaminy. Wyśmienita na deser w sezonie jesienno zimowym kiedy trudno o świeże owoce. Jest to jeden z wielu przykładów , że bezmięsna dieta dziecka może być smaczna, zdrowa i różnorodna. .
Mówimy NIE słoiczkowym papkom!
składniki:
kasza jaglana
suszone śliwki
suszone morele
(porcję dostosowujemy do wieku i apetytu dziecka)
Kaszę jaglana dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą a następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się gorzkawego posmaku. Gotować na wolnym ogniu 15 minut. Zostawić pod przykryciem. Dodać posiekane śliwki i morele i zmiksować. Nie dosładzamy bo śliwki i morele nadają słodki owocowy posmak. Deser jest bogaty w żelazo i witaminę B6.
Kasza jaglana
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1449kJ (342kcal)
Białko 10,5g
Tłuszcz 2,9g
Węglowodany 68,4g
Błonnik 3,2g
Tiamina (wit. B1) 0,73mg (52%)*
Ryboflawina (wit. B2) 0,38mg (24%)*
Witamina B6 0,75mg (38%)*
Fosfor 240 mg (30%)*
Żelazo 4,8 mg (34%)*
Magnez 10 mg (33%)*
0 comments