Słonecznikowa śmietana

21:05




wgańska śmietana wegański majonez


Czy śmietana musi być z mleka? Czy do majonezu potrzebne są jajka? Nie. Chciałabym pokazać wam przepyszną śmietanową propozycję. Używam ją jako zamiennik majonezu. Przepis cytuje za Matką weganką. Moim zdaniem pomysł wyśmienity nie tylko dla wegan.

pół szklanki pestek słonecznika
łyżkę oleju
łyżeczkę lub dwie soku z cytryny
szczyptę soli

Słonecznik zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 15-20 minut do namoczenia (jeśli nie mamy czasu, to możemy tę czynność pominąć; jeśli zaś wolimy długo moczyć ziarna, to zostawiamy słonecznik zalany wodą na noc i dopiero rano robimy z niego śmietanę; mi zwykle się spieszy ;) ), odcedzamy, przepłukujemy wodą, wrzucamy do głębokiego naczynia, zalewamy ciepłą wodą tak, aby przykryć nasiona, dodajemy olej, cytrynę i sól, blendujemy. Powstanie gęsta masa.
Dodajemy więcej wody i nadal blendujemy (im większa moc blendera, tym gładsza wyjdzie nam śmietana).
Po chwili nasza śmietana jest gotowa. Możemy ją jeszcze odcedzić na sitku (słonecznikowe pozostałości świetnie nadadzą się do kotletów warzywnych, ciastek lub naleśników), otrzymamy naprawdę gładką śmietankę, o delikatnie kwaskowatym smaku, idealną do zup, jako bazę sosów czy dipów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do takiej śmietany dodać np. musztardy, natki pietruszki czy czerwonej słodkiej papryki.

You Might Also Like

2 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images