Lawendowy chleb
21:17
Słońca jak nie było tak nie ma. Ale w ogrodzie pachnie już lawenda. Tym razem aromatyczne kwiaty postanowiłam użyć do wypieku chleba. A resztę zasuszyć i zamknąć w woreczki. Do wypieku użyłam kwiatów świeżych, zerwanych dziś rano. Mamy składniki, do dzieła!
Ciasto zagniatamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do koszyka lub formy i odstawiamy na kolejną godzinę. Posypujemy mąką. Lawendowy chleb został upieczony w garnku żeliwnym, ważne aby wrzucić go do nagrzanego naczynia. Pieczony 40 minut łącznie. 20 minut pod przykryciem a następnie dopiekany bez przykrywki. Ze względu na zawartość drożdży najlepiej smakuje w dniu wypieku.
300g mąki pszennej
400g maki pszennej razowej
50g aktywnego zakwasu żytniego
400 ml wody
10g drożdży
1 łyżka soli
2 łyżeczki lawendowych kwiatów
5 comments
Nie piekłam nigdy chleba z lawendą.
OdpowiedzUsuń(Kochana, proszę wyłącz weryfikację do komentarzy)
byłam pewna, że mam wyłączoną ']
OdpowiedzUsuńUdany bochenek i ciekawy dodatek lawendy. :)
OdpowiedzUsuńOch gdybym tylko nie zaniedbała swojego zakwasu... ten chleb wygląda super!
OdpowiedzUsuńPiękny! To prawda, te deszcze sporo napsuły... Choć dobrze, że nie było powodzi:)
OdpowiedzUsuń