Sezonowy pasztet ziołowy. Cukinia i spółka.
20:25Witam!
Dzisiaj przepis na bardzo aromatyczny pasztet.
składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cukinia
2 cebule
zioła ( świeża bazylia, tymianek, majeranek, czosnek niedźwiedzi)
1/3 szklanki pestek słonecznika
2 jajka
sól i pieprz
Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zielona gotuje się dłużej. Cukinię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do niej cebule i dusimy na małym ogniu. Wszystkie składniki mieszamy razem z z posiekanymi ziołami i jajkiem. Przekładamy do formy i pieczmy 30-40 minut.
9 comments
Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasztety warzywne bo nie wymagaja dodatkowego towarzystwa, są sycące a po podgrzaniu moga posłużyć za treściwy obiad. Powyższy prezentuje się pięknie.
OdpowiedzUsuńdziękuje ;]
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, musi być pyszne :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCukinia cukinii nierówna - czy możesz podać wagę (mniej więcej, oczywiście) Twojej cukinii? :) Albo ilość już startej, albo cokolwiek :)
OdpowiedzUsuńWagowo nie wiem. Wielkość butelki 0,5 l. Im wiecej cukini tym pasztet będzie bardziej wilgotny ;]
UsuńDzięki za odpowiedź, pewnie niebawem wypróbuję Twój przepis :))
OdpowiedzUsuńwypróbuję! piękne zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńdziękuje ;)
OdpowiedzUsuń