Minimini ogóreczki
14:01Tego typy przetwory u mnie w domu zawsze znikały, zanim był gotowe. Uwielbiam smak ogórków małosolnych. Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Najwazniejsze, aby zachować odpowiednie proporcje. Zasada jest jedna: im mniejsze ogórki, tym smaczniejszy efekt. Kilka dni temu na targu udało mi się dostać takie minimini ogóreczki. Zamknęłam je w słoiki i oczywiście część z nich już znikneła. Zalewę przygotowuję z zimnej, przefiltrowanej, ale nie przegotowanej wody. Na litr wody 1 łyżka soli. Dno słoika wykładam liściem chrzanowym Dodaję kwiaty kopru i pokrojony czosnek. Ogórki układam w słoikach, zalewam wodą i odstawiam na 3 dni. Jeśli jest ciepło, po upływie tego czasu będą gotowe.
składniki
ogórki
liście chrzanowe
czosnek
kwiaty kopru
sól
7 comments
Uwielbiam je! Też mam taki słoiczek z taką samą zawartoscią :)
OdpowiedzUsuńi ja też je robiłam:)
OdpowiedzUsuńa próbowałyście kiedyś małosolne papryczki? te żółte oczywiście ;]
OdpowiedzUsuńale piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńmam identyczne słoiczki. uwielbiam kiszone, a raczej małosolne, tak ok. 3 dni o zakiszeniu. są wtedy dla mnie najlepsze.
a ja takich nie mam, ale chcę mieć.. trochę się boję, że nie wyjdą wszak wszystko od wody zależy ale może zastosuję oligocenkę i będzie ok ??
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz dołączyć swoje przepisy do akcji musisz umieścić jej baner. Możesz to zrobić w każdym poście z przepisem lub jeden na stronie głównej bloga. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI przypominam jeszcze, że akcja kończy się o północy.
OdpowiedzUsuń