Okres owocowania jagody trwa od początku czerwca do końca września. Ich smak i wartości odżywcze w ogromnej mierze zależą od pogody i różnią się w kolejnych latach. Im więcej słońca tym słodsze jagody. U mnie dziś konfitura jagodowa, słodka i bajecznie czarno-fioletowa. Jagody należy dokładnie umyć. Owoce zasypujemy cukrem. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są nasze zbiory. Na 1.5 kg jagód użyłam 2 szklanki cukru. Po godzinie kiedy owoce puszczą już soki gotujemy je na małym ogniu przez kilka minut tak aby owoce zachowały swój kształt. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Pyszności :) I ja zapełniam spiżarnię :) Pamiętam o Twojej konfiturowej akcji. Fotki powstają, konfitury też, lada moment wszystko zostanie spisane ...
pychotka! miałam dziś wybrać się na targ po jagody, ale niestety nie udało mi się. Myślę, że w następny dzień targowy zrobię na pewno! Kapturki cudowne! ;)
9 comments
Pycha! Ja się jutro zabieram z truskawkową:)
OdpowiedzUsuńjak ja to lubię :-) aż ślinka leci
OdpowiedzUsuńPyszności :) I ja zapełniam spiżarnię :) Pamiętam o Twojej konfiturowej akcji. Fotki powstają, konfitury też, lada moment wszystko zostanie spisane ...
OdpowiedzUsuńCuuudo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie konfitury , ale jedynie co robię z jagód to ciasta , a na zimę po prostu pasteryzuję w słoiczkach z cukrem.
OdpowiedzUsuńprześliczne kapturki !:))
OdpowiedzUsuńps: mam ochotę na taką konfiturę na rogaliku drożdżowym
mniaaam, jedno z lepszych pomysłów na wykorzystanie jagódek! pyszności! :) <3
OdpowiedzUsuńNie mogę się doczekać pełni sezonu na jagody :)
OdpowiedzUsuńpychotka! miałam dziś wybrać się na targ po jagody, ale niestety nie udało mi się. Myślę, że w następny dzień targowy zrobię na pewno! Kapturki cudowne! ;)
OdpowiedzUsuń