Rabarbarowe drożdżowe!
12:04składniki:
1 szklanka mleka
20g drożdży
3/4 szklanki cukru
1 jajko
450g mąki
szczypta soli
100g masła
20g drożdży
3/4 szklanki cukru
1 jajko
450g mąki
szczypta soli
100g masła
1 jabłko
7 łodyg rabarbaru
7 łodyg rabarbaru
Oto przepis na bardzo puszyste ciasto drożdżowe z kwaśną nutką rabarbaru. Na początku robimy zaczyn. Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka cukru i mąki. Pozostałą część mleka rozpuszczamy wraz z masłem. Gdy masło lekko przestygnie dodajemy żółtko uważając aby się nie ścieło. Następnie wszystkie składniki wraz z zaczynem zagniatamy razem.Ciasto nie powinno się kleić do rąk Odstawiamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło.Gdy już podwoi swoją objętość przekładamy do formy wraz z rabarbarem i pokrojonym jabłkiem. Całość można posypać kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut.
Zobacz też KONFITURA RABARBAROWO FIOŁKOWA
Zobacz też KONFITURA RABARBAROWO FIOŁKOWA
1 comments
Mmm, coś dla mnie:) Szkoda, że tak rzadko chce mi się robić drożdżowe;D
OdpowiedzUsuń