Tajemnice kuchenne, co każda pani wiedzieć powinna? Citrus limon.
20:44
Witam!
Tajemnice Kuchenne to nowy cykl wpisów na moim blogu. Gotowanie jest wielką sztuką w której wszystkie chwyty są dozwolone. Musimy jednak przestrzegać pewnych reguł. Postaram się raz w tygodniu ujawniać rady które ułatwią wasze kuchenne zmagania.
Na początku chciałabym zwrócić uwagę na to jak wiele jedzenia marnuje się w każdym domu. Najważniejsze aby kupować rozsądnie i w odpowiedni sposób przchowywać. Jak wszystkim wiadomo owoce i warzywa powinny byc spożywane przez cały rok, najlepiej w stanie świeżym. Ale możemy je też mrozić, suszyć, zamykać w słoikach. Najmniejszym zmianom ulegają produkty mrożone.
Większość owoców przechowuje się dobrze jeśli wilgotność powietrza wynosi 85-95%. Światło słoneczne przyspiesza dojrzewanie owoców w związku z czym najlepiej przechowywać je w miejscu ciemnym. Wszelkie uszkodzenia skórki, światło słoneczne, nadmierna wilgoć oraz zbyt wysoka temperatura sprzyjają psuciu się owoców.
Cytryny zawierają dużo witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego. Aby mogły znieść często długotrwały transport na duże odległości, zrywane są z drzew w stanie niedojrzałym, a następnie przed sprzedażą poddaje się je sztucznemu dojrzewaniu za pomocą etanu. Największe plantacje znajdują się w USA, we Włoszech, Meksyku, Grecji i Hiszpanii.
Cytryny należy dokładnie myć w ciepłej wodzie. Bardzo często zawijane są w bibułki nasycone chemicznymi środkami konserwującymi. Mają przed sobą daleką drogę i przechodzą przez bardzo wiele rąk.
*Cytryny staja się bardziej soczyste, jeśli przed wyciśnięciem włożymy je na pięć minut do gorącej wody.
*Cytryny można przechowywać długo i nie tracą wartości ani aromatu, jeśli pokroi się je w plasterki, ułoży warstwami w słoiku, każdą warstwę przysypie cukrem, słoik dobrze zamknie.
*Doskonała przyprawą do ciast, deserów jest skórka z cytryny obrana z białego miąższu, drobno posiekana i przysypana cukrem.
*Chcąc przechować większą liczbę cytryn, trzeba każdą z osobna obwinąć w dlikatną bibułkę, a następnie układać warstwami w garnku wypełnionym suchym piaskiem, tak aby jedna drugiej nie dotykała (stykające się cytryny zaczynają gnić).
*Cytrynę przez około dwa tygodnie mozna przechowywac zawiniętą w papierową serwetkę i umieszczoną w chłodnym miejscu.
*Ścierając na tarce skórkę z cytryny (należy pamiętać, by robić to ostrożnie i powoli, aby zetrzeć jedynie kolorową powłokę. Biały podskórek tych owoców jest gorzki i nie nadaje się jak przyprawa do ciasta.
*Ucierając na drobnych oczkach skórkę z cytryny lub pomarańczy, posaruj tarkę przed użyciem oliwą, aby utarta skórka łatwiej z niej schodziła.
*Jeśli pokrojone jabłka, gruszki, banany skropimy sokiem z cytryny, nie ściemnieją i zachowają jędrność.
*Przebarwienia na rekach z marchewki, jagód lub buraków bez problemu usuniesz sokiem z cytryny
*Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik niemiłego zapachu, ponieważ jony H+ z kwasu cytrynowego łączą się z triametylominą odpowiedzialną za ten zapach) w wyniku czego powstaje nielotna sól.
*Po intensywnym wysiłku fizycznym lub przegrzaniu sok z cytryny nawadnia organizm i uzupełnia elektrolity.
*Cytryna nadaję się do polerowania okien, luster i gładkich powieszchni.
Płukanka z cytryny doda Twoim włosom blasku.
Pamiętaj skórki mandarynek i grejpfrutów nie nadaja sie jako zamiennik cytryny do wykorzystania.!
Źródło to przedewszystkim rady mojej mamy i Babci oraz książka "Sekrety kuchni" Tadeusza Borowicza.
5 comments
Cudne są te dwa pierwsze zdjęcia. :) A cytrynę lubię. Nawet samą.
OdpowiedzUsuńdziękuje!
UsuńWykorzystywałam sok z cytryny do płukania włosów.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy cykl się zapowiada :) ja też płukałam cytryną włosy :)
OdpowiedzUsuńMasz pięknego bloga:D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://brzuszekwega.blogspot.com/