Syrop jagodowy
12:14
składniki
3 szklanki jagód
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Okres owocowania jagody trwa od początku czerwca do końca września. Ich smak i wartości odżywcze w ogromnej mierze zależą od pogody i różnią się w kolejnych latach. Im więcej słońca, tym słodsze jagody.
Syrop jagodowy może być wyśmienitym dodatkiem do lodów i deserów. To naturalny barwnik przy domowej produkcji lemoniady.Syrop z czarnych jagód wyróżnia się doskonałym smakiem, jak również wartościami odżywczymi, jest bardzo bogaty w antocyjany. Posiada właściwości lecznicze. Bardzo pomocny przy biegunkach i niestrawnościach.
Przygotowanie syrop jest dziecinnie proste. Jęśli jagody są duże i soczyste możemy pominąć dodanie wody. Jednak niezbędne jest tutaj deszczowe lato. Owoce należy dokładnie umyć i zasypać cukrem. Pozostawić pod przykryciem na 12 godzin. Jeśli istnieje taka potrzeba dodac wodę i sok z cytryny. Gotować przez 10 minut a gotowy nektar przelać do wyparzonych słoików. Ważne aby syrop był naprawdę gorący bo wtedy nie trzeba ich dodatkowo pasteryzować.
Gotowy syrop spijamy do ostatniej kropelki!
4 comments
przecudne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńa syrop? niebiański!
Uwielbiam jeść racuchy i owoce z takim syropem jagodowym. Pycha!
OdpowiedzUsuńo tak! z naleśnikami smakuje malinowo! ;]
OdpowiedzUsuńdo deserów musi być super, mmm. lody z takim syropem :)
OdpowiedzUsuń