Jak zrobić ziołowe kostki smaku.
20:26Suszenie nie jest jedyną alternatywą dla utrwalania ziół wyhodowanych na parapecie lub w ogrodzie. Jeśli macie ich naprawdę dużo i chcielibyście zachować ich smak na zimę, to ta propozycja jest dla was. Zioła należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie drobno posiekać, wymieszać z odrobiną wody i napełnić nimi foremki do lodu. Po kilku godzinach gotowe już kostki zamykamy w woreczkach foliowych. W ten sposób można również przechowywać natkę pietruszki lub koperek. Mrożone zioła zachowają nie tylko aromat, ale i kolor. Wystarczy tylko wyjąć kostkę i wrzucić do zupy. Smaki kostek zależą od nasze fantazji, można je łączyć w aromatyczne mieszanki.
10 comments
świetny pomysł!!!!! z chęcią z niego skorzystam!:-)
OdpowiedzUsuńFajny sposób :) Ja tradycyjnie zioła siekam i zamykam w dobrze zakręconym słoiku i chowam do zamrażarki.
OdpowiedzUsuńrobię dokładnie tak samo:)
Usuńw słoiczki zamykałam koperek. Zioła które używam czasami zawsze w kostkach aby nie narażać na ciągłe rozmrażanie przy wyjmowaniu słoika. ;]
UsuńDziękuję za udział w akcji Festiwal Liścia. Poproszę jeszcze o dodanie banerka na stronie :)
OdpowiedzUsuńdodany ;]
UsuńPięknie dziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł...Zanotowany:)))
OdpowiedzUsuńHeya i'm for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.
OdpowiedzUsuńmy web-site ... radiosurgery
super pomysł z tymi kostkami :))
OdpowiedzUsuń