Syrop z kwiatów dzikiego bzu.

19:54

Syrop z dziekiego bzu

       Krzew rosnący przy drogach i chatach. Pospolity w całym kraju o odurzającym specyficznym zapachu kwiatów. Kwitnie dużymi baldachami drobniutkich, żółtawych pąków w maju i czerwcu. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Kwiaty zawierają flawonoidy, różne kwasy organiczne, garbniki i sole mineralne. Czarny bez to bez wątpienia roślina lecznicza. Kwiaty działają moczopędnie a przedewszystkim napotnie. Zawierają dużo witaminy P co wzmacnia ścianki naczyń włosowatych.
      Syrop z kwiatów czarnego bzu posiada nie tylko właściwości lecznicze, ale także piękny smak i zapach. Kwiaty należy zbierać dwa dni po deszczu, najlepiej rano w słoneczny dzień. Baldach w pełni rozwinięte ucinamy nożyczkami. Usuwamy grubsze łodyżki aby uniknąć gorzkiego smaku. 30 dużych baldachów zalewamy litrem wody z dodatkiem soku z cytryny. Przykrywamy aby kwiatki były zanurzone i zostawiamy na dwa dni.  Następnie odcedzamy a do uzyskanego syropu dodajemy stopniowo 2 kg cukru. Duża ilość cukru jest gwarancją tego iż syrop nam się nie zepsuje. Powstały syrop pachnie przepięknie i nadaje herbacie rajskiego smaku i aromatu. 

   

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images